Competitie

Zodra de zwemmers van RGSC een licentie aanvragen bij de Vlaamse Zwemfederatie om aan competities deel te nemen komen ze onder de koepelvereniging MEGA zwemteam terecht. Ze blijven lid van RGSC, maar zwemmen onder MEGA. MEGA bestaat uit 5 afdelingen: Beernem, Eeklo, Evergem, Maldegem en Gent en bevat zo’n 120 tot 150 competitiezwemmers.

De competitiegroepen van RGSC bestaan uit Competitie 1 tot en met 4 en de Vrije competitiegroep (VC). Elke groep heeft haar voorwaarden die, ieder die zich wil engageren, moet onderschrijven. We proberen vooral trapsgewijs, rekening houdend met de leeftijd, de trainingsarbeid te verhogen en te vergroten. Ook hier kan je nog altijd terugvallen op een recreatiegroep naargelang je niveau en leeftijd.

C1

Competitie 1 (C1) is de eerste échte competitiegroep. Ondertussen trainen we al 4x in de week en krijgen we extra droogtraining, voornamelijk vormspanning, lenigheidsoefeningen en circuittraining met eigen lichaamsgewicht. De hoofdtaak blijft nog altijd het verbeteren van de techniek, het lichaamsbesef in het water en het vergroten van de uithouding. Bij C1 start je met de officiële zwemwedstrijden.

C2

Competitie 2 (C2) kan 5x per week trainen en heeft minstens 1 droogtraining per week. Hier vind je zwemmers en zwemsters die worden opgeleid tot de betere Belgische jeugdzwemmers, maar zonder de minder getalenteerde uit het oog te verliezen. Net als bij de vervolmaking maken we geen onderscheid in de opleiding.

C3

Competitie 3 is voor de zwemmers vanaf de categorie “kadetten” . Dit zijn de zwemmers die – indien ze de nodige limieten behalen – deelnemen aan de Belgische Senioreskampioenschappen. Bij C3 kan je tot 7x per week trainen en moet je dus al over heel wat motivatie beschikken. De circuittraining voeren we op naar 3x per week.

C4

Je kan enkel bij C4 terecht als je de – door MEGA voorgeschreven – limiettijd behaalt en je je engageert tot minstens 7 trainingen per week. Wie wil instappen als TTT-er (Talent-toptalent-topsporter) dient zich te engageren tot 9 zwemtrainingen en (minstens) 2 krachttrainingen per week.

VC

De “vrije competitie” is een vangnet voor zwemmers die niet aan het gevraagde aantal trainingen kan of wil voldoen. De VC kan je vervoegen vanaf 14 jaar mits de nodige trainingsachtergrond. Hier gelden geen verplichte aanwezigheden indien je niet meer in competitie wenst uit te komen. Kies je toch voor competitie dan moet je 3x per week (aan 100%) aanwezigheid hebben. Er zijn wel restricties op het aantal en het niveau van de wedstrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu